banner
Siyaset

Erel, kuraklık tehlikesine dikkat çekti!

aksaray milletvekili ayhan erel, türkiye büyük millet meclisi (tbmm) genel kurulunda ülke genelinde ve aksaray”da görülen kuraklığın olası olumsuz etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. kuraklığın sadece bugünü değil, yarını da..

Erel,  kuraklık tehlikesine dikkat çekti!
banner

aksaray milletvekili ayhan erel, türkiye büyük millet meclisi (tbmm) genel kurulunda ülke genelinde ve aksaray”da görülen kuraklığın olası olumsuz etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. kuraklığın sadece bugünü değil, yarını da ilgilendiren en önemli hususlardan biri olduğuna vurgu yapan erel şöyle konuştu; “kuraklık, üretimi ciddi oranda etkileyen afetlerin başında gelmektedir. ne yazık ki pandemiyle mücadele ettiğimiz 2020-2021 yılı üretim sezonunda bir de kuraklığın yol açtığı kayıplarla karşı karşıya kaldık. bu dönemde çiftçilerimizin yoğun emek vererek ürettikleri ürünler kuraklıktan büyük zarar gördü. kayıpların etkisi sürmeye devam ediyor ve bu durumu en aza indirmek için iktidar, kuraklıktan zarar gören üreticilere, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine verim kayıplarına göre dekarına 40 ila 100 tl”ye kadar doğrudan ödeme yapılmasına karar vermişti. ancak bu kararın üzerinden dört ay geçmesine rağmen, başta seçim bölgem aksaray olmak üzere henüz hiçbir ödeme yapılmamıştır.”

‘masraflar bel bÜkÜyor”

 tohum ve gübre alma gayreti ve telaşı içinde olan çiftçinin bir an önce ödemelerin yapılmasını talep ettiğini ifade eden erel, “aksi hâlde çiftçilerimiz ya üretimden vazgeçecek ya ürününü gübresiz şekilde yetiştirecektir. bu da üretiminin daralmasına ve ülkemizde tarım ürünlerinin yokluğuna sebep olacaktır. yine, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza buzağı ve süt destekleri verilmemiştir. bu ödemelerin de bir an önce yapılmasını beklemektedirler. kuraklığın yanı sıra elektrik, mazot, ilaç, tohum, gübre girdilerinin çok yüksek oranda artması, çiftçinin ürettiği ürünlerin aynı oranda artmaması, değer görmemesi, çiftçimizi zor durumda bırakmaktadır ve bu girdilerin pahalılığı, fazlalığı karşısında artık gece rüyalarına bu zor durum girmektedir. durum böyle devam ederse elli yıl içerisinde kuraklığın yanı sıra bir de kıtlıkla mücadele etmek zorunda kalacağız. yine bilim adamları diyor ki: “isınma, küresel ısınma bu şekliyle devam ederse elli yıl içerisinde yaklaşık 60 milyon insanın kurak bölgelerden su kaynaklarının olduğu bölgelere göç etmesi kaçınılmaz bir hâle gelecektir.”geleceğimizi, torunlarımızı, memleketimizi ilgilendiren bu mesele partiler üstü, politika üstü bir durumdur. tüm siyasi partilerin bu duruma destek vererek ülkemizin ileride yaşayacağı kuraklık ve kıtlığa şimdiden yasal anlamda yapılacak önlemleri almak amacıyla meclis araştırma önergemizi takdirlerinize sunuyoruz” dedi. (haber bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası