banner
13

Hasandağı eteklerinde goji berry meyvesi yetişiyor

arkadaşının tavsiyesiyle hobi olarak başladığı, "gojiberry" meyvesini âtıl olarak satın aldığı tarlalarda üreten oto gaz ustası mehmet çekil, “bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut savunmasını arttırdığı için avrupa ülkelerinden yoğun rağbet..

Hasandağı eteklerinde  goji berry meyvesi yetişiyor
banner

arkadaşının tavsiyesiyle hobi olarak başladığı, "gojiberry" meyvesini âtıl olarak satın aldığı tarlalarda üreten oto gaz ustası mehmet çekil, “bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut savunmasını arttırdığı için avrupa ülkelerinden yoğun rağbet görüyor” dedi. 7 yıl önce, hasan dağı eteklerindeki bin 300 rakımlı kargın köyüne, ana vatanı tibet olan "gojiberry" fidanlarını diken çekil, üretimin istenilen seviyede olması ve taleplerin artmasıyla tarlasını 18 dekarlık alandan 57 dekarlık alana çıkarttı. yıllık ortalama yaş ve kuru 25 ton meyve üretiyor.
getİrİsİ gÜzel bİr meyve
son 2 yıldır iç piyasadan gojiberry”e yoğun bir talebin var olduğunu ifade eden mehmet çekil, “gojiberry bağışıklık sistemini güçlendirip vücut savunmasını arttırıyor. çinlilerin bunu covid-19 ile mücadelede kullandıklarını biliyorum. yurt dışından ciddi talepler alıyoruz. Özellikle anadolu”da genel olarak doğal yetiştirilen gojiberryler için avrupa birliği 2015 yılında çin”den ithalatı durdurdu. türkiye, İtalya, İspanya ile bulgaristan”dan ürün talep ediyorlar ve tercihlerini en çok türkiye”den yana kullanıyorlar. bizim verdiğimiz toptancılar ürünün yüzde 80″i ile 90″ını yurt dışına gönderiyorlar. geçen sezon bütün masrafları çıkınca 1 dekardan 25 bin tl kâr elde ettim.  geçen sezon kilosunu 80 tl”den bu sezon ise 100 tl”den veriyoruz. daha hasat yapmadan ön sözleşme ile satış yaparak elimizdeki ürünleri bitirdik” dedi.
yilda 8 kez ÜrÜn aliyoruz
‘gojiberry”nin yalnızca kurusunun tüketiliyor” olarak bilindiğini belirten çekil, “biz turşu, reçel, marmelat, çay ve balını yapıyoruz. birçok gıda sektöründe de kullanılıyor. zahmeti az olan bir bitki ve su isteği az. herhangi bir hastalığı yok. Ürünün tek zararlısı kuşlar. kuşlar içinde file ile önlem alıyoruz. zor olan kısmı ise toplanmasıdır. meyveleri tek tek topluyoruz. birden fazla işçiyle yapılması gereken bir iş olduğu için köydeki kadınlara da çalışma imkânı sağlamış oluyoruz. köyde gojiberry üzerine bir de kadın kooperatifi kurduk. 35 dekar alana tarım İl müdürlüğü tarafından bir bahçe kuruluyor. mayıs ayında çiçek açmaya başlıyor ve kasım ayına kadar sezonda 7-8 kez ürün alıyoruz. analizlerde ürünün selenyum açısından çok zengin olduğunu fark ettik. diğer şehirlerde yetişen gojiberry ile arasında ciddi bir selenyum farkı var. selenyum insan vücuduna çok faydalı. her meyvede bulunmuyor ve bulunan meyvede ise çok az miktarda bulunuyor. bunun sebebi ise hasandağı eteklerinde bulunmamızdır. anadolu”nun âtıl vaziyette olan ve kurak topraklarında rahatlıkla yetişen bir bitki. kurak ve atıl vaziyette olan topraklarımız gojiberry ile değerlendirilebilir” diye konuştu. foto: Şeyda coŞar /haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası