banner
Gündem

Vakıflar Aksaray tarihini gün yüzüne çıkartıyor

konya vakıflar bölge müdürü nurullah osmanlı, aksaray”ın tarihin her evresinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. osmanlı, “selçukluların 2. başkenti olan aksaray, bir ilim, irfan ve medeniyet merkezi haline geldi”..

Vakıflar Aksaray tarihini gün yüzüne çıkartıyor
banner

konya vakıflar bölge müdürü nurullah osmanlı, aksaray”ın tarihin her evresinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. osmanlı, “selçukluların 2. başkenti olan aksaray, bir ilim, irfan ve medeniyet merkezi haline geldi” dedi.
aksaray”da 211 vakıf kaydının bulunduğunu, bunlardan 84″ünün vakfiyelerine ulaşılmış durumda olduğunu ifade eden osmanlı, “manevi gönül erenleri taptuk emre, yunus emre ve somuncu babasıyla manevi inşası da yapılan ve Şehri beyza veya Şehr-i süleha da denilen bu güzel şehrimize selçuklu devletinden başlayarak atalarımız medreseler, camiler, kervansaraylar vb. birçok eser kazandırmıştır. ecdadımız bu eserleri yapmakla kalmamış bunların yaşaması sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi ve gelecek nesillere ulaştırmak için vakıflar kurmuştur. genel müdürlüğümüz kültür tescil daire başkanlığı kayıtlarına göre aksaray”da tespit edebildiğimiz ve günümüze ulaşmış en eski vakfiye tarihli cemalettin aksarayi hazretlerinin torunlarından muhyiddin bin mahmuta ait vakfiyedir. bu şekilde geçmiş kayıtlı 211 vakıf kaydı bulunmaktadır bunlardan 84″ünün vakfiyelerine ulaşılmış durumdadır” diye konuştu.

54 eser İçİn yatirim yapildi

vakıflar bölge müdürlüğü tarafından 2003 yılından bu yana toplam 54 eser için yatırım yapıldığını söyleyen osmanlı, ” tarihi İpekyolu”nun merkezi ve kalbi hükmünde olan bu kadim şehrimize 22 adet eski eserlerin restorasyonuna yönelik proje çizimleri yapılmış ve 32 adet restorasyon uygulaması yapılmıştır. bu çalışmaların tüm maliyetleri vakıf akar taşınmazların gelirlerinden elde edilerek harcanmıştır. bu eserlerin gelecek nesillere ulaşması için vakıf taşınmazlarımızdan elde edilen gelirlere ihtiyaç duyulmaktadır. bu eserler genel bütçeden (veya hazine bütçesinden) karşılanarak restore edilmektedir” ifadelerini kullandı.

restorasyon çaliŞmalari sÜrÜyor

osmanlı, aksaray”da halen eğri minareli camii, melik mahmut gazi hangahı ve ii. kılıçarslan türbesi ile kırkkızlar köşkü”nde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, pir ali baba türbesi restorasyonuna da yakın zamanda başlanmasının planlandığını kaydetti.

500 aİleye sosyal yardim

vakıflar olarak aksaray”da 500 aileye sosyal yardım yapıldığını da ifade eden osmanlı, “vakıflar olarak türkiye genelindeki mazbut vakıfların vakfiye şartlarından dolayı vakıf eserlerinin restorasyonları dışında hayır şartlarını yerine getirebilmek için 500  aileye düzenli olarak kuru gıda-burs-yetim maaşı verilmektedir. vakfın temel dinamiği, akar-hayrat dengesini sağlamaktır. vakfın hayratı vakıf eserlerini tamir ve tadilat edebilmesi, gerekli sosyal yardımların yapılabilmesi vakfın akarına yani gelirlerine bağlıdır. bölge müdürlüğü olarak şehirdeki gelirlerimizi artırmak ve aksaray genelindeki 80 vakıf eserimizi gelecek nesillerimize ulaştırmak için 19 ve 21 ekim tarihleri arasında gayrimenkullerimiz için kat karşılığı ihale yapacağız” dedi. foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası