banner
Röportaj

Anadolu’nun kale kenti: Güvercinkayası

Anadolu”daki kale kent modelinin öncüsü olan güvercinkayası, çatalsuyu köyü yakınlarında, melendiz su kıyısında 7 bin yıllık geçmişiyle yer alıyor. günümüzde mamasın baraj gölü içinde yüksek bir kaya kitlesinin üzerine konuşlanmış..

Anadolu’nun kale kenti: Güvercinkayası
banner

Anadolu”daki kale kent modelinin öncüsü olan güvercinkayası, çatalsuyu köyü yakınlarında, melendiz su kıyısında 7 bin yıllık geçmişiyle yer alıyor. günümüzde mamasın baraj gölü içinde yüksek bir kaya kitlesinin üzerine konuşlanmış yerleşme, mÖ 5200- 4750 yıllarına tarihlenmektedir. yerleşme, çevredeki eski göç yollarına da hâkim konumdadır.

‘Anadolu Tarihinne ışık tutuyor”

güvercinkayası”nda arkeolojik kazı çalışmaları1996 yılında başlarken, İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi arkeoloji bölümü prehistorya ana bilim dalı başkanı prof. dr. sevil gülçur başkanlığında uluslararası bir ekiple sürdürülmektedir.

orta kalkolitik dönemi”nden bugünlere ulaşan güvercinkayası, İç anadolu”da kale kent olarak tanımlayabileceğimiz yerleşme türünün bilinen ilk ve en eski öncü örneğidir. ancak düzenli bir köy olarak tanımlanabilecek bu yerleşmenin buluntuları, çok daha sonra kurulacak anadolu modeli kentlerin nasıl evrimleştiği konusunda çok önemli bilgiler sağlamaktadır. kazılar sırasında ele geçen damga mühürler ve bazı çanak çömlek de yerleşmenin uzak bölgelerle, özellikle de doğu anadolu- kuzey mezopotamya ile olan ilişkilerine işaret etmektedir.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası