banner
Sağlık

Gençlerde ortaya çıkan ani kalp krizlerine dikkat!

İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artsa da, artık kalp hastalıkları gençleri de tehdit ediyor. erken yaşlarda ani ölüm nedenlerinin üçte ikisini kalp hastalıkları oluşturuyor. sigara, alkol, yanlış beslenme, obezite ve..

Gençlerde ortaya çıkan ani kalp krizlerine dikkat!
banner

İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artsa da, artık kalp hastalıkları gençleri de tehdit ediyor. erken yaşlarda ani ölüm nedenlerinin üçte ikisini kalp hastalıkları oluşturuyor.
sigara, alkol, yanlış beslenme, obezite ve yoğun stres gençlerde görülen kalp hastalıklarının ana sebeplerini oluşturuyor. bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmek kalp hastalıklarından korunmada büyük rol oynuyor.
sİgara en Önemlİ rİsk faktÖrÜ
kalp damarının tıkanması sonucu gençlerde kalp krizi görülmesinin oldukça nadir olduğunu söyleyen dr. mustafa kürşat Özkök;  “her yaşta olduğu gibi genç yaşlarda da kalp krizinin en önemli risk faktörü sigaradır. ailesel ciddi kolesterol yükseklikleri de erken yaşta kalp krizine neden olabilir. normalde kalbin dışında seyreden koroner damarların kalp kasının içinden geçtiği ve kalp kası köprüsü olarak adlandırılan durumlarda ve bazı koroner anomalilerin varlığında da erken yaşta kalp krizi yaşanabilir.” dedi.
‘rİtİm bozukluĞu anİ
ÖlÜmlere neden olabİlİr”
“hızlı ve düzensiz kalp atışlarına yol açabilen bazı kalıtsal kalp ritim bozuklukları da ani kalp krizlerine neden olabilmektedir.” diyen dr. Özkök, sözlerine şu şekildi devam etti: “ritim bozukluklarına neden olan hızlı kalp atışları bayılmalara hatta ölüme neden olabilir. bu hastalıkların çoğu çeşitli mutasyonlardan ötürü oluşmaktadır. birçok kalp rahatsızlıklarında tanı ekg (elektro kardiyografi) ile konulabilmektedir.”
dr. Özkök: “gerekli durumlarda kalp pilleri ile kalbin ritmi ve çalışması düzenlenebilmektedir. gençlerde ani kalp ölümlerinin başka nedenleri de vardır. bunlardan biri doğuştan kalp hastalıkları ve kalp kası anormallikleri gibi kalbin yapısal anormallikleridir. bir diğer ani ölüm nedeni miyokardit yani kalp kası iltihabıdır. göğse alınan bir darbenin kalbin elektrik döngüsünün yanlış bir zamanına denk gelmesi sonucu oluşan kalp sarsıntısı da ani kardiyak ölümlerin nadir görülen sebeplerindendir ve spor yapan genç insanlarda görülebilmektedir.” şeklinde konuştu.
‘kalp kasinizda kalinlaŞma varsa
aĞir egzersİzlerden kaçinin”
hipertrofikkardiyomiyopati”nin, 30 yaş altındaki kişilerde kalp kaynaklı ani ölümlerin en sık nedeni olduğunu ifade eden Özkök: “ayrıca sporcularda gözlenen ani ölümlerin de en yaygın nedenleri arasında sayılmaktadır. bu hastalıklarda kalp kaslarında anormal bir kalınlaşma mevcuttur. kalınlaşan kalp kası kalbin kanı pompalayışına ya da kalbin doluşuna engel olabilmektedir. bazen kalınlaşan kalp dokusundan kaynaklanan tehlikeli ritim bozuklukları da olabilir. bu hastalığın tanısı hastaların çoğunda ekg ve ekokardiyografiyle kolayca konmaktadır. bu olguların çoğunda yarışmalı sporlar ve ağır egzersizlerden kaçınılması gerekir.” dedi.
sağlık taraması ve erken tanı çok önemli
dr. Özkök; “gençlerde görülen ani ölümlerin çoğunda, öncesinde herhangi bir yakınma yoktur. bunun için özellikle sporcularda sağlık taraması yapmak çok önemlidir. fakat nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve bayılmalar kalp hastalıklarının bir işareti olabilir. bir diğer önemli ipucu ise aile öyküsünde 50 yaşından önce açıklanamayan ölümler olmasıdır. ani ölümler, olası gizli kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavisiyle önlenebilir. ani kalp ölümü riski altındaysanız doktorunuz ağır ve zorlayıcı sporlardan kaçınmanızı önerebilir. altta yatan sebeplere bağlı olarak ani ölüm riskini azaltmak için tıbbi veya girişimsel tedaviler gerekebilir.” diye konuştu
gençlerde veya tüm yaş gruplarında kalp hastalıklarının ölümcül veya acil olabileceğini vurgulayan Özkök, bu sebeple düzenli beslenme, fiziksel durumuna göre sportif aktivite, stressiz bir yaşam, temiz hava, bol güneş gibi faktörlerin oluşabilecek riskleri azalttığını söyledi. foto-haber: dilara arslangedİklİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası