banner
Sağlık

Kışa zinde başla

Mevsim geçişlerinde vücut zindeliğini ve direncini korumak adına birçok yöntem kullanılıyor. Uzmanlar kullanılan yöntemlerin sağlık açısından doğru bir şekilde uygulandığı takdirde işe yarayacağını belirtiliyor. Aksaray’da sağlıklı beslenme adına çeşitli reçeteler..

Kışa zinde başla
banner

Mevsim geçişlerinde vücut zindeliğini ve direncini korumak adına birçok yöntem kullanılıyor. Uzmanlar kullanılan yöntemlerin sağlık açısından doğru bir şekilde uygulandığı takdirde işe yarayacağını belirtiliyor.

Aksaray’da sağlıklı beslenme adına çeşitli reçeteler hazırlayan Diyetisyen Funda Türk, kış mevsimine girmeden önce bedeni sağlıklı ve zinde kılmanın yöntemlerinden bahsetti.

Bedenin en uzun süre akşam yemeği ile sabah arasında aç kaldığını belirten Funda Türk, açlık süresinin 12 saate kadar uzadığını bu yüzden kahvaltı öğününün önemli olduğunu aktardı.

Diyetisyen Türk, “Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Aynı zamanda tek çeşit besin ile beslenme vücut direncini düşürmektedir. Bu yüzden öğünlerimize çeşitlilik katmalıyız. Öğünlerimizin bir kısmı karbonhidratlardan, bir kısmı proteinden, bir kısmı da yağlardan oluşmalıdır. Bunların yanında günlük en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Ayrıca vücudumuzdaki toksinleri atmak için günlük en az 2 litre su içilmelidir. Pekmez, doğal balı da bitki çaylarınızın içine katıp vücut direncinizi artırabilirsiniz” dedi.

‘TEK TİP BESLENME SAĞLIKLI DEĞİLDİR’

Yiyecek içecek bazında düşünüldüğünde hem normal hem ara öğünlerde özellikle tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili bilgi veren Türk şöyle konuştu: “Tek tip beslenme modeli doğru bir beslenme modeli değildir. Bu yüzden öğünlerimizde temel besin gruplarına yer verilmelidir. Bunlar: Süt ve süt grubu yani süt, yoğurt, ayran, kefir; et Grubu, et, tavuk, balık, hindi; ekmek ve tahıl grubu; ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus; meyve grubu, tüm meyveler; sebze grubu, tüm sebzeler. Beslenmemizde bu besin gruplarından birer tane çeşide mutlaka yer vermeliyiz.”

Kışa ve soğuk havalara karşı vücudu zinde tutmak adına ekstra tüketilmesi gereken gıdalar olduğundan bahseden Diyetisyen Türk, “Kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Meyve ve sebze tüketimimizi artırmalıyız. Kışın C vitamini alımı çok önemli olmaktadır. C vitamini içeren besinler; kuşburnu, yeşilbiber, maydanoz, portakal, mandalina, kivi, roka, teredir. Bu ve benzeri besinlerin alımı artırılabilir. Bunların yanı sıra sıcak bir kase çorba da soğuk havalarda iyi gelmektedir. Bitki çaylarının içine tarçın, karanfil atıp içebilirsiniz. Yulafın içindeki betaglukan da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir. Yulafı; 3 yemek kaşığı yulaf + 1 bardak süt+ 1 porsiyon meyve+ 10 tane çiğ badem/fındık ile çeşitlendirebilir üzerine tarçın ekleyerek aynı zamanda metabolizmanızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

‘BİTKİ ÇAYI TÜKETİMİ GÜNLÜK  1-2 FİNCANI GEÇMEMELİDİR’

Kışın tüketilmesi gereken bitki çaylarından ve hangi ölçülerle tüketilmesi gerektiğini de anlatan Türk, “Kışın ve kışa girmeden önce adaçayı, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, tarçın, karanfil ve ıhlamur çaylarını tüketebilirsiniz. Antiviral ve anti bakteriyel özelliklerinden dolayı hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korur. Bitki çaylarında günlük kullanılması gereken miktar her bitkiye göre değişmektedir. Bu yüzden bitki çayı tüketiminde günlük 1-2 fincanı geçmemekte fayda var. Hamile kadınların, emziren annelerin, 2 yaş altı çocukların, kronik rahatsızlığı olanların, ilaç kullananların, yaşlıların sağlığını tehlikeye atmamak adına bitki çaylarından uzak durmasını öneriyorum . Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bitki çayları kilo vermeyi ya da yağ yakımını direkt olarak sağlamaz! Sadece grip, nezle gibi hastalıklardan koruyucu, sindirim sistemini rahatlatıcı, fazla ödemi atıcı veya metabolizmayı kısa süreli düşük düzeyde hızlandırıcı etkide bulunabilir” ifadelerini kullandı.

DİYETİSYENİNDEN KIŞA HAZIRLIK REÇETESİ

‘Kışa nasıl hazırlanmak gerekir?’ sorusunu yanıtlayan diyetisyen Türk şöyle bir reçete verdi: “Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmeye önem vermeliyiz.

Günlük en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketiniz. Bu sebze ve meyveleri tüketirken mevsimine uygun olmasına dikkat ediniz. Böylece vücudunuzu kış mevsimine uyarlayınız.

Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri içeren besinleri tüketmeye önem gösteriniz.

Yeterli D vitamini alımı vücudun bağışıklık sistemini artırmaktadır. Kışın güneşli gün sayısının az olması sebebiyle kış aylarında insanlarda D vitamini eksikliği oluşabilmektedir. Gerek besinlerden gerek doktor kontrolünde kullanılan suplementlerden yararlanarak d vitamini alabilirsiniz.

Bu dönemde lif içeren; kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, sebze ve meyve tüketimini artırınız.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için omega 3 alımı önemlidir. Omega 3 içeren besinler; balık, ceviz, koyu yapraklı sebzeler, semiz otu, keten tohumu, chia tohumu.

Günde 8-12 bardak su içmeye özen göstermeliyiz. Kış aylarında her ne kadar su az içilse de kışın da vücudumuzun suya ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Probiyotikler bağışıklık sistemimiz için faydalıdırlar. Probiyotik içeren besinleri (kefir, yoğurt, turşu, sirkedir)  tüketmeye özen gösteriniz.

Uyku saatinize dikkat ediniz. Çok geç saatlerde uyumayınız. Yapılan araştırmalarda gece 23.00-02.00 arası en verimli uyku saatleri olduğu bulunmuştur. Bu saatlerde uykuda olmaya dikkat ediniz.

Kış aylarında havaların soğumasıyla spor yapmada azalma olmaktadır. Güzel havalarda hemen kendimizi dışarı atmalı ve yürüyüşünüzü mutlaka yapınız. Bunun yanında evde de egzersizler yapabilirsiniz” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası