banner
Sağlık

Gıda Dedektifliği:Dondurulmuş Sebzeler

Tazesine ulaşmanın zor olduğu durumlara alternatif olarak geliştirilen dondurulma yöntemiyle çeşitli sebze ve meyveler marketlerin dondurucularında satışa sunuluyor. Son yıllarda oldukça öne çıkan dondurulmuş gıda tüketimi sağlıklı beslenme adına ne..

Gıda Dedektifliği:Dondurulmuş Sebzeler
banner

Tazesine ulaşmanın zor olduğu durumlara alternatif olarak geliştirilen dondurulma yöntemiyle çeşitli sebze ve meyveler marketlerin dondurucularında satışa sunuluyor.

Son yıllarda oldukça öne çıkan dondurulmuş gıda tüketimi sağlıklı beslenme adına ne ifade ediyor? Dondurulmuş gıda tüketmek sağlıklı mıdır?  Hangi gıdaların dondurulmuşunu tüketmek gerekir? Sağlıklı bir tüketim için nasıl gerçekleştirilir? Dondurulmuş gıdalar nasıl çözündürülür? şeklindeki soruları Gıda Mühendisi Seda Özer, Egemen Gazetesi okurları için yanıtladı.

Satın alacağımız üründe herhangi bir katkı maddesinin bulunup bulunmadığını anlamak için iyi bir etiket okuyucusu olmak gerektiğini bildiren Gıda Mühendisi Özer, “Paketlenme şekli ya da yöntemi fark etmeksizin tüm gıdaları içeriklerine bakarak satın almalıyız. Yöntem ne olursa olsun raf ömrünü uzatmak adına konulan koruyucu maddeler tüketilecek olan gıdayı sağlıksız hale getirebilir. Örneğin dondurma yöntemi besinin çoğu zaman vitamin değerlerini korur. Fakat çoğu zaman gıdanın içine konulan katkı maddelerinin kalbe kolesterole etkisi oldukça fazladır. Dondurulmuş sebze ve meyvelerde ise katkı maddesi bulunmaz ancak bazıları şeker veya tuz içerebilir. Yüksek tansiyonu olanlar tuz eklenmemiş olanları tercih etmelidir. Kilo verme sürecinde olanlarsa hazır soslar ilave edilmiş olanların yağ ve kalori alımını artırabileceği aklından çıkarmamalıdır” dedi.

‘DONDURULMUŞ SEBZENİN RAF ÖMRÜ DAHA UZUNDUR’

Bazı sebzelerin dondurulduğu takdirde sağlık açısından faydalı olduğunu anlatan Özer şöyle konuştu: “Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünüyor. Fakat çoğu gıda sağlığı iyileştirebilen vitamin, mineral ve antioksidanla doludur. Öte yandan dondurulmuş birçok sebze ve meyve daha uzun raf ömrüne sahiptir. Sebzeler dondurma işlemi sırasında genellikle besin değerlerinin çoğunu korurlar. Örneğin; dondurulmuş brokoli, tazesine kıyasla daha fazla B2 vitamini içerir.  B2 vitamini, bağışıklık sistemini destekleyen ve suda çözünen bir vitamindir. Bu sebeple brokoli bezelye gibi sebzeleri suda haşladıktan sonra suyunu döktüğümüzde gıdanın vitamin kaybetmesine neden olabiliriz. Mesela yine dondurulmuş çiğ lahananın antioksidan içeriği taze lahanadan daha fazladır.”

EVDE DONDURULMUŞ SEBZE HAZIRLANMASI

Birçok meyve ve sebzenin evde bozulmadan dondurulabileceğini söyleyen Gıda Mühendisi Özer, “Sebze dondurma işleminde bazı yeşillik ve sebzelerin dondurulması zordur. Mesela yeşil ve ince yapraklı marul gibi sebzeler dondurulmaz. Diğer sebzeler ise dondurma işleminden önce bir dakika kadar kaynar suda bekletilmeli, pişme sürecinin önüne geçmek için buzlu suyla temas ettirilmelidir. Poşetlendiği esnada içinde hava kalmamasına özen göstermeliyiz. Ayrıca sebzelerin sularının uçurulması da oldukça önemlidir. Bu daha etkili bir dondurma süreci sağlayacaktır. Bu yöntemle sebzelerinizin daha uzun süre taze kalmasını sağlarsınız. Meyveler ise küçük parçalara ayrılıp tepside pişirme kağıdının üstünde dondurulabilir. Daha sonra küçük poşetlere atılıp ağızları kapatılarak buzlukta bekletilebilir” şeklinde konuştu.

‘DONMUŞ SEBZELERİN ÇÖZDÜRÜLMESİNE GEREK YOK’

Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi konusunda da çeşitli bilgiler aktaran Seda Özer, sebzelerin genel itibariyle çözdürülmesine gerek olmadığını hatta oda ısısıyla çözdürülmeye çalışılan gıdaların bekledikçe bakteri üretebileceğini kaydetti. Özer, “Donmuş sebzelerin pişirilmeden önce çözdürülmesine genellikle gerek yoktur. Doğrudan haşlama, kaynatma veya mikrodalga fırına atmak uygun olabilir. Fakat mikrodalgada da uzun uzun çözdürme yapılmamasına özen gösterilmelidir. Meyvelerin ise kullanılmadan önce bir miktar çözdürülmesi gerekebilir. Fakat tamamen çözdürmek meyveyi çok yumuşak bir hale getirecektir” ifadelerini kullandı. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası