banner
Sağlık

Okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlığına dikkat

uzun bir tatilin ardından başlayan eğitim öğretim yılında günlük koşuşturmanın içinde birçok öğrenci okula ya kahvaltı yapmadan ya da ayaküstü atıştırmalarla düzensiz beslenerek gitmek zorunda kalıyor. çocukların beslenmesinin oldukça önemli..

Okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlığına dikkat
banner

uzun bir tatilin ardından başlayan eğitim öğretim yılında günlük koşuşturmanın içinde birçok öğrenci okula ya kahvaltı yapmadan ya da ayaküstü atıştırmalarla düzensiz beslenerek gitmek zorunda kalıyor. çocukların beslenmesinin oldukça önemli olduğunu kaydeden diyetisyen merve çırçır yüksel, çocukların güne nasıl başlamaları ve okul içinde nasıl beslenmeleri konusunda anne babalara tavsiyeler verdi. diyetisyen yüksel, okul çağındaki çocukların kahvaltısının mutlaka yaptırılması gerektiğinin altını çizerek, çocukların okulda paket ürünler yerine vitamin değeri yüksek olan ve konsantrasyonu artıran kuru yemişlerle yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
kahvalti beyİn fonksİyonlari İçİn gereklİ enerjİyİ saĞliyor
diyetisyen yüksel, “çocuklarımız zamanının büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. 6-12 yaş grubu çocukların fiziksel olarak büyüyüp geliştiği, zaman zaman yoğun psikolojik durumlar yaşadığı, kimlik kazandığı hem de akademik ve mesleki birikimler sağladığı yıllardır. çocuklarda enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için tüketmeleri gereken besinler iyi kaliteli ve yeterli miktarda olmalıdır.” dedi.
 
yapılan araştırmalarda çocukların büyük bir çoğunluğunun kahvaltı yapmadan okula gittiğinin altını çizen diyetisyen yüksel; “bunun sonucu olarak da kendisini güçsüz hissetme, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, öğrenmeye isteksizlik baş göstermektedir. okulda ki başarı oranında ise düşüş olur. kahvaltı beyin fonksiyonları için gerekli enerjiyi sağlayarak öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. çocukların ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de çeşitli besin tüketimleri ile vücuda almaları gerekmektedir.” diye konuştu.
 
kahvalti konusunda aİlelere bÜyÜk gÖrevler dÜŞÜyor
 
“kahvaltı konusunda ise ailelere büyük görevler düşmektedir.” diyen yüksel sözlerine şu şekilde devam etti; “çocuklara zamandan kısarak hazırlanan sağlıksız kahvaltılar yerine mutlaka süt, yumurta, peynir gibi besin öğeleri verilmelidir. tahıllar da bu dönemde önem arz etmektedir. tam tahıllı ekmekleri kahvaltıya eklemekte yarar bulunmaktadır.”
 
günde 6 öğün beslenmenin (3 ana öğün + 3 ara öğün) çocuklardaki performansı artırdığını vurgulayan diyetisyen merve çırçır yüksel; ”4 besin grubunu çocuklar dengeli bir şekilde almalıdır. bunlar süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, tahıl grubudur. çocuğunuzun kemik ve diş gelişimi için günlük süt, peynir, yoğurt tüketimi çok önemlidir. sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.” dedi.
 
saĞlikli atiŞtirmaliklar tercİh edİlmelİ
 
“çocuklara atıştırmalık olarak cips, kola, hazır meyve suları, fastfood tarzı yiyecekler yerine kuru veya yaş meyveler, evde yapılmış sandviçlerden, süt, ayran, fındık, fıstık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar verilmelidir.” diyen diyetisyen yüksel, çocuklar için hazırlanan beslenme çantasının içine sağlıklı atıştırmalık konarak dışarıdan zararlı yiyecek almalarının engellenebileceğini söyledi.
 
çocuklarda su tüketimi ebeveynlerin en çok atladığı konulardan biri
olduğuna da değinen yüksel; “günlük 1-1,5 litre su tüketmesi sağlık açısından faydalıdır. İştahsız çocuklarınızı ‘yemiyor” diye zorlamayın veya bol kalorili sağlıksız yiyeceklere yöneltmeyiniz.” dedi.
 
“yemİyor dİye saĞliksiz besİnler çocuĞun ÖnÜne konulmamali”
 
ailelerin çocuklarıyla birlikte tabak hazırlamayı oyun haline getirmesinin kahvaltı alışkanlığı kazandırabileceğini söyleyen diyetisyen yüksel; “tabaklarda her besin grubundan ve farklı renkte besinler olmasına da dikkat edilmelidir. çocuklar için menüler oldukça çeşitlendirilmelidir. her besin her gün yedirilmeye çalışılmamalı. İştahsız çocuklar zorlanmamalı. çocukta besine karşı antipati oluşumu tetiklenebilir. çocuk yemiyor diye sağlıksız besinler,  kızartmalar,  hazır ürünler, çikolatalar çocuğun önüne konmamalıdır. çocuğa ödül ya da ceza olarak yemek sunulmamalıdır. ” dedi. foto-haber: dilara arslangedİklİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası